Hemen Üye Ol
Üye Girişi Yap
TvUzmani.Com'a hoşgeldiniz.
Üye Girişi Hemen Üye Ol
Bangolufsen

Eklenme Tarihi: 27.09.2013 | Görüntülenme Sayısı 5830

Bangolufsen

Teknoloji denildiğinde geçmiş yıllardan bu yana o kadar çok firma vardır ki bunlardan bir kısmı günümüze kadar gelip herkes tarafından bilinmektedir, Bir kısmı ise kendini unutturmuştur. Fakat son bir kısım daha vardır ki bir çok kişinin çok iyi bildiği ve tam tersine bir çok kişinin de hiç bilmediği firmalar. Bunun nedeni ise muhtemelen bizim kendi ilgi alanımızla alakalı teknolojik ürünler olmamasıdır. 1976 yılında kurulan günümüzde herkesin bilgisayarını, tabletini, cep telefonunu, Mp3 çalarını kullandığı Apple markası 6 yıllık bir süreçte herkes tarafından bilinir olması ise Iphone cep telefonu sayesinde olmuştur. Daha önceki süreçte genel olarak baktığımızda belki de Apple firmasını bir çok kişi bilmemekteydi.

Teknolojik firmaların başını çeken ülkeler demiş olsak en başta herhalde Japonya (Sony, Panasonic, Sharp vs), Güney Kore (Samsung ve LG), Hollanda (Philips) ve Amerika (Apple,Bose) deriz ama bir ülke daha var belki hiç aklımıza gelmeyecek bir İskandinav ülkesi olan Danimarka. İnceleyeceğimiz firmamız 1925 yılında kurulan Bang & Olufsen firması…

Günümüzde bu firmanın bilinmemesinin nedeni hedef kitlesinin biraz daha gelir seviyesi yüksek elit kesim olması ve buna bağlı olarak reklam yapmamasıdır. Bang & Olufsen firmasına daha çok BMW, Audi, Mercedes, Aston Martin gibi lüks araçların ses düzeneğinde rastlayabiliriz. Ev sinema sistemleri konusunda ise ses kalitesi, tasarım ve estetiğin harmanlanmış halini bize sunmaktadır. Baktığımızda daha çok ses üzerine yoğunlaşmış bir firma gibi görünse bile TV konusunda farkını açık bir şekilde ortaya koymuştur.

Her firma en azından bir özelliği ile akılda kalınmasını ve konuşulmasını ister. Örneğin LG “IPS Panel", Philips "Ambilight", Sharp "Quattron", Panasonic "Neo plazma" vs. teknolojileri ile bilinmektedir. Bang & Olufsen firması ise ürünlerinde kullanmış olduğu ince detay ve ayrıntılar ile bize kendisini hatırlatacak olsa gerek.

Peki bu detaylar nelerdir?

* Bir TV düşünün üzerinde tam 12 hoparlör olsun. Profesyonel bir amfi almak istesek bize çoğunlukla 5.1 ses desteği olan amfiler sunuluyor (Bang & Olufsen Beo Vision 12, 3D Plazma TV).

* Bir TV’nin ayağı sabit bir zemine konumlandırılmaktan başka ne işe yarayabilir. Daha sonradan alınacak küçük parçalar ile mesela çamaşır asıyormuş gibi tavandan aşağı sarkıtabilirsiniz, duvara monte ettiğinizde tek taraflı 90 derece kendinize çevirebilirsiniz ya da sırf biraz daha yüksekte kalması için duvara monte ediyorsanız bu ayağı yükseltebilirsiniz.

 

(Bang & Olufsen BEOPLAY V1)

 

*Geniş ve izleme yerinin sürekli değiştiği bir salon düşünün (yemek masası, oturma grupları, balkon gibi) her defasında TV’nizi sağa sola döndürmeniz gerekiyorsa motorlu orjinal bir ayak sayesinde kumanda ile oturduğunuz yerden bunu yapabilirsiniz.

Bangoluf BeoVision 11

(Bang & Olufsen BEO VİSİON 11)

*Özellikle Türkiye'de 16:9 görüntü formatı yerine 4:3 formatta görüntü veren LCD, LED ve Plazmalar olsa tercih eden olurdu herhalde (TV’miz basık ve şişman gösteriyor eski TV’lerimiz daha iyiydi). Tabi işin şakası HD yayınlar 16:9 görüntü formatında geldiği için ileride tam tersi şikayetler ile yakınılacaktır ama görsel tasarım olarak 16:9 formatı 90 derece ters çevirsek alt kısmına hoparlör koysak nasıl olurdu (Bang & Olufsen BEOVISION 10 LCD TV).

* Düne kadar TV’lere baktığımızda siyah plastik kasa görürdük ya da biraz daha farklı olsun diye gri plastik kasa görürdük sonuçta minimum maliyet maksimum kâr. Peki, alüminyum bir kasa ile daha şık bir tasarım yapılamaz mı? Tabi oksitlenme ve zamanla pas tutmayacak bir kasa (Bang & Olufsen BEO VİSİON 11).

* TV’min rengi keşke şöyle olsaydı diyen muhakkak vardır, ama bu pek mümkün değil sonuçta zevkler ve renkler tartışılmaz ama en azından bir parçasının değiştirilmesi mümkün olsa. Bang & Olufsen TV’nizin hoparlör ızgarasının rengini farklı kumaş renkleri ile kendinize göre özelleştirebilirsiniz (Birçok modelinde mevcut).

* Bir çok TV de görüntü sensoru mevcuttur, sadece karşıdan gelecek ışığa göre tek taraflı görüntüyü ayarlar ancak 360 derecelik bir açısı olan bir sensör ile de bu iş daha profesyonel bir şekilde olabilir. 

Bang & Olufsen in bu detayları kimimiz için önemli, kimimiz için gereksizdir. Şunu diyebiliriz ki sadece beklentisi yüksek kişiler için bu kadar detaya girilebilir.

Selçuk ATASOY